دسته‌بندی نشده

خانه هوشمند چیست؟ | 6 تکنولوژی خانه هوشمند

خانه هوشمند پرده هوشمند دوربین هوشمند سنسور دود هوشمند خانه هوشمند چیست

فرض کنید بعد از یک روز کاری خسته کننده، بعد از رسیدن به خانه، درب را با اثر انگشت یا صدای خودتان باز می کنید و وارد می شوید. همانطور که در کاناپه لم داده اید، با اپلیکیشنی در موبایلتان، دمای خانه را متعادل می کنید، پرده ها را کنار می کشید، لامپ و تلویزیون را روشن می کنید و با همان برنامه، شبکه های تلویزیون را هم عوض می کنید! تازه اگر حوصله داشتید، باغچه ای که در حیاطتان هست را هم آبیاری می کنید. در این مقاله به بررسی تکنولوژی خانه هوشمند می پردازیم.

آرزو های دیجیتالی مردم در دهه 80 و 90 میلادی که معمولا در ژانر علمی تخیلی هالیوود به وفور آن را مشاهده می کردیم؛ در قرن بیست و یکم با طوفانی از اختراع ها و تکنولوژی ها از راه رسید. پدیده ی فوق العاده “خانه هوشمند” (smart home) به معنای اتوماسیون خانه در تک تک کار های از پیش تعیین شده می باشد. وقتی در خصوص هوشمند سازی خانه صحبت می کنیم؛ منظورمان این است که تک تک ابزار های خانه به صورت اتوماتیک عمل می کنند و نیاز به اقدام انسانی ندارند.

تکنولوژی خانه هوشمند در کنار موبایل یا تبلت شخصی شما، اتوماسیون منزل را به بهترین نحو برایتان اجرا می کند.در این مقاله به شما دلایلی برای هوشمند سازی خانه در ایران می دهیم و سپس انواع خانه هوشمند را در کنار تجهیزات هوشمندسازی بررسی می کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.


خانه هوشمند
خانه هوشمند چیست
تکنولوژی خانه هوشمند
تخیلات گذشته امروز به واقعیت پیوسته است.

خانه هوشمند چیست؟

فرض کنید بیشتر وسایل خانه تان از ساعت دیواری و اسپیکر ها تا دوربین مدار بسته و پرده و پنجره ها بتوانند به اینترنت متصل شوند. خانه هوشمند یا smart home  ها به مکانی گفته می شود که همه یا بیشتر اجزا و لوازم برقی (و شاید غیر الکترونیکی) آن به وسیله یک هاب هوشمند، یکپارچه شده و می توانند با استفاده از این زنجیره (sync) با هم کار کنند؛ به یکدیگر اطلاعات بفرستند ودر نهایت تمام خواسته های شما را انجام دهند. می توانید وقتی در سفر هستید، پرده ی خانه تان را باز کنید تا نور آفتاب به گیاهانی که دارید بتابد و یا برای بخش های مختلف خانه انواع سناریو را بنویسید. از اینکه دمای خانه در شب و روز چقدر باشد تا اینکه کودک شما تا چه ساعتی می تواند تلویزیون تماشا کند. این تکنولوژی ها که به آن اتوماسیون خانگی هم می گوییم در نهایت آسایش، راحتی و بهره وری انرژی را برای شما به ارمغان می آورند.


چرا باید خانه خود را هوشمند کنیم؟

صرفه جویی و بهروری در انرژی

یکی از دلایل هوشمند سازی خانه، صرفه جویی درمصرف انرژی و کاهش هزینه های آن، با استفاده از سیستم های گرمایش خودکار و تهویه مطبوع است. شما با این وسیله ها می توانید گرمایش و سرمایش خانه را به راحتی تنظیم کنید. برای مثال ترموستات هوشمند تمام خانه شما را اسکن می کند و جاهای خالی که شخصی در آنجا حضور ندارد را تشخیص می دهد و فقط نقاطی که مورد نیاز است، گرم می شود. این امکان را به وسائل دیگری مانند چراغ یا وسایل ارتباطی هم پیوند دهید تا ببینید چقدر از هزینه مصرف انرژی شما در سال صرفه جویی می شود.


امنیت بیشتر خانه و محل کار

طبق آمار های رسمی و غیر رسمی، سرقت از منازل بیشتر شده است. شما با هوشمند سازی خانه خود با سنسور های حرکتی، دستگیره و قفل هوشمند، دوربین های هوشمند و غیره می توانید امنیت محل کار یا زندگی خود را به شکل باورنکردنی افزایش دهید. به عنوان مثال کافی است سنسور حرکتی و دستگیره هوشمند خود را به آژیر وصل کنید. هر کسی که از جلوی سنسور حرکتی رد شود یا بخواهد نزدیک قفل درب هوشمند شود، هم آژیر بلندی به صدا در می آید و هم به گوشی شما نوتیفیکیشن فرستاده می شود. خود دستگیره های هوشمند که در این مقاله راجع به آن نوشتیم، تقریبا غیر قابل هک هستند و با آلیاژ هایی که در آن به کار رفته، به سختی خرد می شوند.

اگر همه ی این موارد شما را راضی نکرد، انواع دوربین هوشمند هم با سنسور هایی که دارند، می توانند آژیر و نوتیفیکیشن را برای شما بفرستند.


تکنولوژی خانه هوشمند
خانه هوشمند امنیت شمارا تامین می کند.

کنترل از راه دور

یکی از مزیت های خانه هوشمند، این است که شما می توانید از هر جایی که باشید، دستگاه های هوشمند خود را کنترل کنید. می توانید موقع بازگشت به خانه، ترموستات را روشن کنید تا خانه شما گرم یا سرد شود و یا وقتی به مسافرت رفته اید، برای چند ساعت پرده خانه خود را کنار بکشید تا سارقان متوجه عدم حضور شما نشوند. همچنین اگر دوربین هوشمند در خانه نصب کنید، در برخی از مدل هایش می توانید با اسپیکر تعبیه شده در آنها، با افراد در محل، مانند کودکان و خردسالان صحبت کنید.


راحتی زندگی

شما با دستگاه های هوشمند، می توانید مثل فیلم های قدیمی علمی تخیلی، یک جا بشینید و تمام لوازم خانه خود را آنطور که می خواهید کنترل کنید. مانند همان مثالی که اول مقاله برای شما زدیم. از روشن کردن لامپ و تلویزیون تا جاروبرقی های هوشمند که هر زمان بخواهید، خانه را جارو می کنند. فلسفه اصلی خانه هوشمند، راحتی و آسایش انسانهاست.


امکان شخصی سازی و سناریو نویسی

برای مثال شما می توانید برای پرده هوشمند خود تعریف کنید، در طول روز که نیازی به روشن کردن لامپ ها نیست، پرده ها باز شوند و در هنگام تاریکی هوا، خود به خود از حریم منزل شما محافظت کنند.
یخچال های هوشمند، بنا بر هوش مصنوعی می توانند تشخیص دهند چه ملزوماتی از یخچال کسر شده اند و پر استفاده ترین آنهارا برایتان سفارش می دهد.


یک سرمایه گذاری عالی

همانطور که تا الان باید حدس زده باشید، دستگاه های خانه هوشمند، آنچنان ارزان نیستند ولی با نصب آنها در خانه خود به شکل چشمگیری، قیمت خانه شما را بالا می برد. اصولا ارزش یک خانه، علاوه بر متراژ و منطقه ای که در آن قرار دارد، به متریال استفاده شده و امضای طراح و سازنده هم وابسته است. خانه ای که از ملزومات هوشمند در آن استفاده شده باشد، چند ده برابر قیمت ملزومات ارزش نقدی خواهد داشت.


چطور خانه خود را هوشمند کنیم؟

شما قبل از هوشمند سازی باید ببینید “خانه هوشمند”  قرار است چه نیاز هایی را از شما برطرف کند. اما برای تبدیل یک خانه معمولی به خانه هوشمند، به این سه مورد نیاز دارید:

  1. اتصال وای ‌فای خانگی
  2. لوازم خانگی هوشمند (یا دستگاه‌های هوشمند)
  3. یک هاب برای مدیریت، مانیتورینگ و کنترل این دستگاه‌های هوشمند

چه قسمت‌ها و وسایلی از ساختمان را می‌توان هوشمند کرد؟

با وجود تلاش‌ها و دستاوردهای قابل توجه در این زمینه هر روز شاهد عرضه فناوری‌ها و وسائل جدید در این راستا هستیم. اما برای نمونه می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • روشنایی (انواع کلید هوشمند)
  • سیستم مدیریت مصرف انرژی
  • سیستم امنیتی هوشمند
  • تلویزیون و سیستم های صوتی و تصویری
  • پرده‌های برقی و ساير تجهيزات موتوری
  • درهای پارکینگ
  • دستگیره و قفل های ورود و خروج
  • سقف‌های متحرک
  • آبیاری
  • کنترل استخر و جکوزی
  • کنترل حرکات مشکوک
  • قطع و وصل شدن شیرهای گاز

بخش های مختلف خانه هوشمند

برای اینکه خانه هوشمند شما به خوبی کار کند، بخش های مختلف باید بتوانند در کنار هم هم کار کنند. این بخش ها شامل موارد زیراست:


هاب مرکزی

دستگاه کنترل مرکزی خانه هوشمند  یا هاب مرکزی، قلب تپنده سیستم ساختمان هوشمند است. وظیفه هاب دریافت دستوراتی است که کاربر می‌خواهد  آن‌ را به اجزای خانه هوشمند ارسال کند تا تجهیزات مورد نظرش آن فرمان‌ها را اجرا کنند. وظیفه دیگر هاب اتصال تمام اجزای خانه هوشمند است. روشی که هاب کار می‌کند این است که به اجزای دیگر ساختمان هوشمند وصل می شود و هماهنگ کننده بین همه‌ی آنهاست. تمامی دستگاه‌های هوشمند خانگی، از سینما و موسیقی خانگی گرفته تا سیستم‌های امنیتی و لامپ های هوشمند را به هم متصل و کنترل می‌کند.


پروتکل های ارتباطی

برای اینکه بخش های مختلف خانه هوشمند بتوانند به راحتی با هم و با کنترل کننده مرکزی(هاب) ارتباط برقرار کنند، لازم است راه ارتباطی مشخص و تعریف شده ای وجود داشته باشد. پروتکل ارتباطی در واقع مسیری استاندارد و قابل قبول برای همه بخش های سیستم است تا بتواند اطلاعات را بین خودشان جا به جا کنند. این مسیرهای ارتباطی به صورت بی سیم و با سیم کار می کنند. برای آگاهی از تفاوت‌ها و شباهت‌های تکنولوژی Z-WAVE و ZIGBEE مقاله ای برایتان آماده کرده ایم.

انواع پروتکل‌های ارتباطی

پروتکل‌های ارتباطی یک خانه هوشمند را می‌توان به دو گروه دسته‌بندی کرد:

 ۱ – پروتکل‌های سیمی

از سیم کشی موجود خانه شما برای برقراری ارتباط استفاده می کنند.

 ۲ – پروتکل‌های بی سیم

پروتکل های بی سیم معمولاً سریعتر هستند و با طیف وسیعی از دستگاه ها سازگار هستند. این پروتکل ها می توانند بدون اتکا به استفاده از خطوط برق به یکدیگر متصل شده و ارتباط برقرار کنند.


رابط های کاربری

رابط های کاربری خانه هوشمند درواقع ابزارهایی هستند که کاربران به کمک آن ها می توانند با دستگاه های داخل خانه ارتباط برقرار کنند. این ابزار ها از کلید ها و صفحه های هوشمند تا ریموت کنترل های هوشمندی که جایگزین همه ریموت های خانه می شوند را در برمی گیرد.


سنسورها

سنسورها ابزارهایی هستند که می توانند از اوضاع مختلف خانه مانند نور، دما، رطوبت یا وجود دود، گزارش تهیه کنند و با ارسال این گزارش ها به کنترل کننده مرکزی (هاب) به کمک پروتکل های ارتباطی (wifi, zigbee)، امکان اعمال سناریو های از پیش برنامه ریزی شده را فراهم می کنند.
مثلا با کاهش دما تا اندازه ای مشخص سیستم گرمایش، خود بخود روشن می شود.


عملگرها

عملگرها یکی از اجزای سیستم های هوشمند هستند که وظیفه آن ها به عنوان مثال باز کردن درب پارکینگ و یا حرکت موتورهای پرده برقی  و روشن کردن پمپ تصفیه استخر می باشد. به زبان ساده، عملگرها یک “حرکت دهنده” هستند و فرمان های صادر شده را اجرا می کنند.

عملگرها در سیستم هوشمند شامل رله ها، دیمرها، فرمان های برنامه نویسی هستند که با کمک ترموستات، شیربرقی، موتور پرده برقی، بُرد الکترونیکی سیستم های سرمایش – گرمایش، سیستم های صوتی و تصویری ، قفل های بی سیم و… می توانند دستورات صادر شده از مغز خانه هوشمند را اجرا کنند.

6 نمونه از تکنولوژی های خانه هوشمند

سنسور دود هوشمند

این دستگاه علاوه بر یک حسگر فعال، دارای یک هشدار صوتی با صدای بلند است که افراد در خانه را از تجمع بیش از حد دود، مطلع می کند.  تشخیص دود ناشی از آتش سوزی و به صدا درآوردن آژیر خطر، سرنشینان را قادر می سازد تا سریعاً خارج شده و به خدمات آتش نشانی هشدار دهند. در واقع، نصب حسگر دود بسیار مهم است و می تواند جان انسان ها را نجات دهد. برای اطلاعات کامل تر، مقاله سنسور دود، را بخوانید.


ترموستات هوشمند

این وسیله به شما این امکان را می دهد تا  تنظیمات دمای محیط خود را بر اساس برنامه های روزانه، شرایط آب و هوایی و نیاز به سرما و گرما از هر جایی که باشید برنامه ریزی کنید. همانطور که در بالا گفتیم، به غیر از سهولت، باعث کاهش مصرف انرژی نیز می شود.


لامپ هوشمند

لامپ هوشمند یک لامپ LED با قابلیت اتصال به اینترنت است که امکان روشن و خاموش کردن، کم و زیاد کردن شدت نور و برنامه ‌دهی را از راه دور دارد.


پریز هوشمند

پریزهای هوشمند نسل جدید پریز های برقی هستند  که به وسیله آن ها می توانید در داخل یک خانه هوشمند، لوازم برقی خود را از راه دور خاموش یا روشن کنید. تقریبا تمام کارهایی که در این مقاله به آن اشاره کردیم، به وسیله پریز هوشمند انجام می شود. از روشن و خاموش کردن لامپ ها تا خاموش کردن تلویزیون زمانی که کودکتان در حال تماشای بیش از حد تلویزیون است.6.پرده هوشمند

پرده های هوشمند، همان پرده های معمولی هستند که به جای چوب پرده، یک موتور برقی دارند و می توانید از طریق ریموت کنترل یا اپلیکیشنی در موبایلتان، آنها را باز یا بسته کنید.

دستیاران صوتی مانند Google Home و الکسا اسمارت با داشتن یک دستیار صوتی، می‌ توانید دستگاه‌های مختلف خود را بهم مرتبط سازید تا بتوانند در ارتباط با هم کار کنند.  می توانید از آنها دمای روز را بپرسید یا پلی لیست آهنگ های محبوبتان را برایتان پخش کند یا با آنها صحبت کنید و برنامه های آتی خود را به آنها بگویید.


آبیاری هوشمند

آبیاری هوشمند یکی از فناوری های جدید خانه هوشمند است که باعث کاهش مصرف آب و هزینه های ناشی از آن شده و می تواند بهترین زمان آبیاری را تشخیص دهد. با هوشمند سازی سیستم آبیاری می توان آبدهی به گل و گیاهان را به وسیله تلفن هوشمند و از هزاران کیلومتر دورتر کنترل و مدیریت کرد.


آیینه هوشمند

آینه هوشمند همان آینه‌ی معمولی است با این تفاوت که در زمان‌های مورد نیاز تبدیل به LCD می‌شود و می‌تواند اطلاعاتی که شما بر روی آن تنظیم می‌کنید را به شما نشان دهد. این اطلاعات می‌تواند شامل محتواهای متفاوت و زیادی باشد؛ به عبارتی هر آنچه که شما بتوانید به صورت هوشمند از آن اطلاعات کسب کنید.


سخن پایانی

همه ما انیمیشن WALL-E را به خاطر داریم. برخی معتقدند هوش مصنوعی و اقسام هوشمند سازی، باعث تنبلی نوع بشر می شود و انسان به مرور زمان به خطر انقراض نزدیک تر میکند. اما اگر نگاهی دقیق به تاریخ بیاندازیم، از زمانی که انسان های اولیه در راه شکار ماموت ها جانشان را از دست می دادند تا روزی که بسته مرغ پاک شده را از سوپر اپلیکیشن های موبایلشان سفارش می دهن؛ به این نتیجه خواهیم رسید که با کم تر شدن کار های روتین و غیر ضروری، بشر فرصت پیدا کرده است که به کار های مهم تری بپردازد.

با افزایش میل مردم به داشتن دستگاه های هوشمند و اولویتشان برای امنیت و راحتی بیشتر، در آینده ای نزدیک بحث خانه هوشمند یک ضرورت تلقی می شود. ما در شرکت نبکا از صفر تا صد هوشمند سازی را برای شما انجام می دهیم. برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *